Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

5 Ağustos 2014 Salı

İnoşimciler, İnsan Niye Girişimci Olur?



Ali Özgenç
Algoritma Yönetim Danışmanlığı Yönetici Ortağı
Keiretsu Forum Türkiye Ortağı

İnoşimciler

Ekonomik büyüme ile girişimcilik arasında pozitif bir ilişki olduğu konusunda bir fikir birliği var. Türkiye’ye baktığımızda da KOBİ’ler toplam istihdamın %80’ini oluşturuyorlar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 2006 verilerine göre Türk sanayi firmalarının %99.3’ü KOBİ’ler ve bunlar da sanayi kesiminde istihdamın %56’sını oluşturuyorlar.

İnsan Niye Girişimci Olur?

Girişimci, Wikipedia’da yeni bir şirket, teşebbüs veya fikre sahip olup, onun içerdiği riskler ve sonuçların sorumluluğunu önemli ölçüde üstlenen kişi olarak tanımlanıyor. İnsanların girişimci olmak için önde gelen nedenleri, gelirlerini artırmak, iş güvencesine kavuşmak ve bağımsız çalışmak yani kendi patronu olmak. Girişimciler genellikle yapmak istedikleri işi yapıyorlar, risk alıyorlar, fırsatları belirleyip yararlanıyorlar, engeller karşısında kararlılık sergiliyorlar, esnekler. Girişimcilerin önemli bir kısmı bilinen ve sıradan işleri yapıyorlar. Yani yapılagelen işlerden bir tane daha yapıyorlar. Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu Türkiye’deki girişimcilerin %80’inin iş bulamadığı, yani mecbur kaldığı için kendi işini kurduğunu söylüyor. Öte yandan belli bir grup girişimci var ki, bunlar yaratıcı ve inovasyoncular. Öngörü sahibiler. Herkesin baktığı yere bakıp, herkesin görmediği bir şeyi görüyorlar.

İnovasyoncu Girişimciler

Bugün 96.000 çalışanı ve 53 milyar Dolar cirosu ile dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi olan Dell, Michael Dell’in Texas Üniversitesi’ndeki yurt odasında 1.000 Dolar ile kuruldu. Dell’in kafasında, sipariş üzerine müşterinin istediği bilgisayarları üretip posta ile yollama şeklinde bir iş modeli inovasyonu vardı.

Disleksi hastalığı yüzünden okuma zorluğu olan Richard Branson, 16 yaşında okulu bırakıp Londra’da iş hayatına atıldı. 1971 yılında Virgin Records adlı ilk plak mağazasını açtı. 1980 yılında farklı bir iş modeliyle Virgin Havayolları’nı kurdu. Bugün çeşitli alanlarda 350 şirketi var.

Steve Jobs, 1970’lerin başında Xerox’un PARC adlı Araştırma Merkezi’ni gezerken Xerox’un geliştirdiği teknolojileri içeren dünyanın ilk PC’lerinin raflarda durduğunu gördü ve Apple’ı kurarak bu inovasyonları ticarileştirdi. Daha sonra yine başka fırsatları görerek multimedya ve iletişim işine girdi. Bugün Apple dünyanın en beğenilen şirketi.

Haluk Okutur, 2001 krizinde bankaların boşalttığı merkezi bölgelerde Simit Sarayı dükkanlarını açtı. 2 TL’lik menüleriyle kriz zamanında en yoğun talep alan yiyecek zinciri oldu. Alphan Manas da İddaa ve Deniz Taksi gibi inovasyonların uygulayıcısı.

Bu insanların hepsinin ortak bir özelliği var. Onlar hem girişimci hem de inovasyoncu. Yani ino-şimciler. Gerçek anlamda iz bırakanlar ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunanlar da bu isimler. Bir zamanlar devlet memuru olmayan iş sahibi sayılmazmış. Şimdi de en azından iş hayatına yeni başlayanlar için, bir şirkette profesyonel olmayanlar sayılmıyor. Gençler de bu şartlanma ile yetiştiği için girişimcilik öncelikli ilgi alanları olmuyor.

Üniversite mezunlarının dikkate değer bir kısmının iş bulamadığı Türkiye’de girişimciliğin gündeme taşınması ve desteklenmesi önemli. Ancak gerçek değer taşıyan girişimciliğin inovasyoncu girişimcilik olduğu ve asıl desteklenmesi gerekenlerin de bu grup olduğu unutulmamalı.