Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

2 Haziran 2014 Pazartesi

Bireysel Katılım Sermayesi İlerleme Raporu – Nisan 2014

Nisan 2014 tarihi itibari ile Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen “melek yatırımcı” lisansı sayısı 222’ye yükseldi. Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan Nisan 2014 İlerleme Raporu’nda ayrıca “melek yatırımcı” lisansı almak için 37 kişinin başvuru sürecinin devam ettiği belirtiliyor.

Nisan 2014 sonu itibari ile başvuruların 195’i İstanbul’dan yapılırken, İstanbul dışındaki başvuruları sırasıyla Ankara, Bursa, İzmir ve Kocaeli izliyor. Başvuranların yüzde 38’ini “tecrübeli”, yüzde 35’ini “servet sahibi” ve yüzde 27’sını da “yüksek gelire sahip” yatırımcıların oluşturduğu görülüyor.

Başvuranların eğitim durumuna baktığımızda ise yüksek lisans mezunu olanların yüzde 45 ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Lisans mezunu olanların oranın yüzde 43 ve doktora mezunu olanların oranın ise yüzde 9 olduğu gözlemleniyor.

Lisans başvurusu yapanların meslek gruplarına göre dağılımına göz attığımızda ilk sırada yüzde 48 ile yer alan mühendisleri yüzde 23 ile işletmecilerin, yüzde 13 ile de ekonomistlerin takip ettiğini görüyoruz. Lisans başvurusu yapanların yüzde 28’i Genel Müdür/Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunda çalışırken, yüzde 19’u Yatırımcı-Şirket Ortağı, yüzde 15’i Yönetim Kurulu Üyesi ve yüzde 15’i de Yönetim Kurulu Başkanı olarak halen görev yapıyor. Başvuranların önemli bir çoğunluğunun 35-60 yaş aralığında olduğu gözlemlenirken 30 yaş altındaki ve 60 yaş üzerindekilerin başvuranlarının sınırlı kaldığı görülüyor.

Türkiye lisanslı melek yatırımcılarına sunduğu %75 ve hatta TÜBİTAK / KOSGEB onaylı bir şirket için %100 vergi avantajı ile dünyada melek yatırımcılara en yüksek vergi avantajını sağlayan ülkedir. Bu güne kadar 5 yatırımda bu avantajdan faydalanılmış ve 2 yatırım için de değerlendirme süreci devam etmektedir. Nisan 2014 itibari ile 2.597.500 TL tutarında yatırım başvuru gerçekleşmiş ve bu yatırım başvurularının 6’sı İstanbul, 1’i de Ankara’dan yapılmıştır.

Keiretsu Forum Türkiye Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edilmiş olup tüm lisans ve yatırım başvurularınız için Keiretsu Forum Türkiye Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi Zeynep Muslu ile zeynep.muslu@keirestuforum.com.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.