Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

3 Mayıs 2014 Cumartesi

Keiretsu Forum CEO’su Randy Williams: “Melek yatırımcı ağları ile karlı yatırımların sırrını keşfedin”


Keiretsu Forum Kurucusu ve CEO'su Randy Williams, Nisan ayında melek yatırımcılığın avantajlarına dair 45 dakikalık bir webinar semineri gerçekleştirdi.1940’lı yılların sonlarında Broadway şovlarının finansman yetersizliğinden kaynaklanan sona erme riskini, yapımcılara destek olarak çözen kişiler ile melek yatırımcılığın doğduğunu ve bu yöntemin iş dünyasına taşındığını anlatan Williams, melek yatırımcılık konusunda dünyanın en büyük ve en uzman melek yatırımcı ağının CEO’su olmaktan duyduğu gururu belirtti.

14 sene önce teknoloji yatırımları ile başladığı melek yatırımcılıktan istediği geri dönüşü alamadığını ve bunu sistematik bir süreç sonrasında yatırım yapmadığına bağlayan Williams, arkadaşlarının da yaptıkları yatırımlardan para kaybettiğini görünce bir ağ kurmaya karar vermiş.

“Melek yatırımcı ağları sayesinde yatırımcılar bir araya gelerek kendi kaynak ve uzmanlıklarını bir havuzda toplayarak birbirleri ile paylaşıyorlar” diyen Williams, bu sayede üyelerin yatırım yapacakları şirketin sektöründe uzmanlık sahibi olmasa da diğer yatırımcı üyenin bilgi ve deneyimi sayesinde farklı alanlardaki nitelikli fırsatları da değerlendirebildiğini belirtiyor. Keiretsu Forum’un 29 ofisi ve farklı alanlarda uzmanlık sahibi yatırımcı üyeleri ile  “Swarm Intelligence – Sürü Zekası” yaratıldığını vurgulayan Williams, bu sayede yatırım yapma ve paylaşımlar için en doğru atmosferin yaratıldığını söylüyor.

Keiretsu Forum’un hiçbir sektör kısıtlaması olmamasının Keiretsu Forum’u farklılaştıran en önemli faktörlerden biri olarak gören Williams, yatırımcı üyeleri için “6 Ay Kuralı”nın altını çizerek, üyelerin 6 ay boyunca yatırım yapmayarak diğer üyeleri ve girişimcileri gözlemlemesini ve onların deneyimlerinden faydalanmasını öneriyor. Williams ayrıca, yatırımcıların birikimlerinin çoğunu tek bir projeye yatırmak yerine melek yatırım için ayırdıkları meblağı bir portföy yaratarak farklı şirketlere dağıtmalarının, melek yatırımcılığın en dikkat edilmesi gereken noktalarından biri olduğunu belirtiyor.

Keiretsu Forum’un 29 şubesinde de uygulanan aylık sistematik proje akış sürecinin yatırımcılar için “güvenli alan” sağladığını anlatan Williams, girişimcilerin eleme aşamasında yatırımcıların değerlendirmeleriyle seçilmesinin, yüksek kalitede şirketlerin sunuma taşınmasında ve Keiretsu Forum aracılığıyla 450’den fazla şirkete yatırım yapılmasındaki önemini vurguluyor.

Randy Williams melek yatırımcı ağlarının 2 milyon $’a kadar olan yatırım açığını kapadığını; ancak Keiretsu Forum’un 29 şubesi sayesinde girişimcinin tüm şubelerde yatırım arama imkanına sahip olmasıyla, bu rakamın 11 milyon $’a kadar yükseldiğini belirtiyor.

Girişimcilerde aranan şirketini kurmuş ve ürünlerinin Ar-Ge’sini tamamlamış olması gibi kriterlere ek olarak, girişimcinin bugüne kadar ne yaptığı ve kendi başına gerçekleştirdiklerinin en önemli değerlendirme unsurlarından biri olduğunu söyleyen Williams, Savara Pharmaceuticals örneğini veriyor. Amerika merkezli ve sağlık sektöründe faaliyet gösteren Savara Pharmaceuticals, Keiretsu Forum Türkiye’den de yatırım almış ve tüm Keiretsu Forum ofislerinden 6 milyon $ üzerinde sermaye toplamıştı. Savara’nın bu başarısında, kurucu ortaklarının bir önceki girişimlerinde yatırımcılarına 40 çarpan ile geri dönüş sağlaması büyük önem taşıyor. Randy Williams daha önce başarılı bir girişimi olan şirket kadar başarısız olup hatalarından ders çıkarmış girişimcilerin de aynı derece önem taşıdığını söylüyor.

Keiretsu Forum Türkiye’nin başarısına da değinen Williams, Keiretsu Forum üyelerinin tüm ofislerdeki girişimcilere yatırım yapma imkanına sahip olmakla beraber, Türkiye ekosisteminin büyük gelişme gösterdiğini ve Türkiye’deki üyelerin yatırımlarının %75’ini lokal şirketlerin oluşturacağını öngördüğünü belirtiyor.

Williams ayrıca Keiretsu Forum üyeleri tarafından 2013 yılında yapılan yatırımların % 69’unun teknoloji, %24’ünün hayat bilimleri ve %7’sinin gayrimenkul sektöründe gerçekleşmekle beraber, teknoloji yatırımlarının %80’e ulaşabileceğini söylüyor.

2013 yılında yapılan yatırımlardan Zoom Systems örneğini veren Williams, Zoom Systems’ın insanlara ihtiyaç duydukları anda her türlü ürüne ulaşabilecekleri otomatlar sunması sebebi ile markalara tüketiciye ulaşmalarında farklı bir yöntem sağladığını belirtiyor. Havaalanları, alışveriş merkezleri gibi birçok yerde otomatlar sunan Zoom Systems’ı kullanan firmalar arasında Macy’s, Nespresso ve Satürn gibi markalar bulunuyor. Müşterileri arasına son olarak Amazon’u katan Zoom Systems sayesinde, tüketiciler Amazon otomatlarından da alışveriş yapabilecekler. Keiretsu Forum’dan ilk yatırımını 2003 yılında alan Zoom Systems, 2013 yılında özellikle Amazon’u da portföyüne katmasıyla Keiretsu Forum üyelerinden büyük ilgi görmüştür.
Başarılı bir çıkış için Waypoint Real Estate Group şirketini örnek gösteren Williams, Mayıs 2010’da 1.6 milyon $ yatırım alan şirketin, Şubat 2014’te New York Stock Exchange’de halka arzının yapıldığını ve %20 iç verim oranı elde edildiğini paylaşıyor.

Randy Williams’ın tüm semineri ve sunumuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: