Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

3 Mayıs 2014 Cumartesi

Bireysel Katılım Sermayesi İlerleme Raporu

Melek Yatırımcı Lisansı alanların sayısı 212’ye yükseldi

Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen “melek yatırımcı” lisansı sayısı 212’ye yükseldi. Mart 2014 İlerleme Raporu’nda ayrıca “melek yatırımcı” lisansı almak için 43 kişinin sırada beklediği belirtiliyor.

Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan ankete göre, en fazla lisans başvurusu %75 ile İstanbul’dan yapılırken başvuranların %39’unu “tecrübeli”, %35’ini “servet sahibi” ve %26’sını da “yüksek gelire sahip” yatırımcıların oluşturduğu görülüyor.

Başvuranların eğitim durumuna baktığımızda ise yüksek lisans mezunu olanların %45 ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Lisans mezunu olanların oranının %43 ve doktora mezunu olanların oranının ise %9 olduğu gözlemleniyor.

Lisans başvurusu yapanların meslek gruplarına göre dağılımına göz attığımızda ilk sırada %48 ile yer alan mühendisleri, %23 ile işletmecilerin, %13 ile de ekonomistlerin takip ettiğini görüyoruz. Lisans başvurusu yapanların %28’i Genel Müdür/Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunda çalışırken, %18’i Yatırımcı-Şirket Ortağı, %16’sı Yönetim Kurulu Üyesi ve %15’i de Yönetim Kurulu Başkanı olarak halen görev yapıyor. Başvuranların önemli bir çoğunluğunun 35-60 yaş aralığında olduğu gözlemlenirken 30 yaş altındaki ve 60 yaş üzerindekilerin başvuranlarının sınırlı kaldığı görülüyor.

Türkiye lisanslı melek yatırımcılarına sunduğu %75 ve hatta TÜBİTAK / KOSGEB onaylı bir şirket için %100 vergi avantajı ile dünyada melek yatırımcılara en yüksek vergi avantajını sağlayan ülke. Bugüne kadar 5 yatırımda bu avantajdan faydalanıldı ve 2 yatırım için de değerlendirme süreci devam ediyor. Mart 2014 itibari ile 2.597.500 TL tutarında yatırım başvuru gerçekleşmiş ve bu yatırım başvurularının 6’sı İstanbul, 1’i de Ankara’dan yapıldı.

Keiretsu Forum Türkiye Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edilmiş olup tüm lisans ve yatırım başvurularınız için Keiretsu Forum Türkiye Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi Zeynep Muslu ile zeynep.muslu@keirestuforum.com.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: Hazine/Bireysel Katılım Sermayesi İlerleme Raporu Mart 2014