Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

7 Nisan 2014 Pazartesi

Startuplar engel tanımıyor

Startup şirketlerinin yüzde 58’i ekonomik durgunluğa rağmen gelir hedeflerini aştı.”

Silicon Valley Bank tarafından hazırlanan Startup Outlook 2013 raporu, bizlere startuplar hakkında oldukça ilginç bilgiler veriyor. Rapor için hazırlanan anket sonuçları;  startupların ekonomik durgunluğa rağmen engel tanımadıklarını ve gelişimlerini sürdürdüklerini gösteriyor.

Startup Outlook 2013 raporu bize bir çok şey anlatıyor ama ilk söylediği ve belki de en önemlisi startup deninde akla yazılım, donanım, sağlık sektörünün gelmesi gerektiği. Neden mi? Çünkü startupların önemli bir kısmı ileri teknoloji ve sağlık alanında faaliyet gösteriyor.  Örneğin bu çalışma için yapılan ankete katılan şirketlerin yüzde 57 yazılım, yüzde 29’u da sağlık sektörüne yönelik ürün ya da hizmet üretiyor. Yazılım şirketlerinin faaliyette bulunduğu alanların başında ise nihai tüketiciye yönelik internet şirketleri (%36) ve kurumsal yazılım şirketleri (%64) yer alıyor.

Önce iş sonra para
İşin gelir tarafına baktığımızda ise startupların önemli bir kısmının (%36) henüz gelir etmeye başlamadığını görüyoruz.  Ankete katılan şirketlerin yüzde 24’ü 1 milyon dolardan az yıllık kazanç elde ederken 50 milyon dolar ve üzerinde kazanan şirket sayısı yüzde 1’i geçmiyor. Sektörel bazda baktığımızda internet şirketlerinin yüzde 34’ü, sağlık şirketlerinin de yüzde 55’i henüz kazanç elde etmeye başlamamış. İnternet şirketlerinin yüzde 32’si ve sağlık şirketlerinin yüzde 16’sı ise 1 milyon dolardan az kazanıyor.

Durgun ekonomi, yüksek performans

Silicon Valley Bank’ın yaptığı ankete katılan 758 startup şirketinin yüzde 58’nin gelir hedeflerini aştığı görülüyor. Ekonomik durgunluk düşünüldüğünde bu oldukça önemli bir başarı… Ankete katılan katılanların yüzde 60’ı da gelecek için umutlu… Bu oran sağlık sektöründeki startup şirketlerinde yüzde 47’ye düşerken yazılımcılarda yüzde 65’e kadar yükseliyor.

Yeni iş, yeni personel

İşlerin daha iyiye gideceğine dair inanış yeni personel alımında da kendini gösteriyor. 2013’de startupların yüzde 87’sinin yeni işe alım yaparken bu oran 2012’de yüzde 83 civarındaydı. Yazılım ve donanım alanında faaliyet gösteren startuplarda bu oran yüzde 90’ı aşarken sağlık sektöründe yüzde 78’lere kadar düşüyor. Fakat yeni işe alımların sektörün istihdam dostu olmadığı gerçeğini değiştirmiyor. Burada az insanlar, çok iş ve gelir üretiliyor…

En önemli kriter yetenek

Diğer taraftan ankete katılan startup yöneticilerinin yüzde 82’sinin Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarında yetkinlikleri olan çalışanlar aradıklarını gösteriyor. Bu yöneticilerin yüzde 40’ı iş hayatında en önemli şeyin kişisel beceri olduğu söylerken pazarlama, yönetim ve yukarıda sayılan uzmanlık alanlarındaki yetenek beklentileri yüzde 17’yi geçmiyor. Sizin anlayacağınız mühendis arıyorlar ama kişisel beceri öncelikli kriter… Ankete katılanların çoğunluğunun istedikleri elemanı bulamamaları ve işin işte öğrenileceği yönündeki görüşleri de bu sonuçları destekliyor.

Üretimin diğer adı donanım

Silicon Valley Bank’ın yaptığı ankete katılan startupların üçte ikisi üretim yaptıklarını belirtiyor. Bunların yüzde 21’i hâlihazırda üretim yaparken yüzde 15’i de gelecek 18 ay içinde üretim yapmayı planladıklarını söylüyor. Üretimin önemli bir çoğunluğu donanım, sağlık ve temiz teknolojiler alanında faaliyet gösteren startuplar tarafından yapılıyor. Donanım şirketleri yüzde 50, temiz teknoloji şirketleri ise yüzde 42 oranında ya üretim yapıyor ya da gelecek 18 ayda üretim yapmayı planlıyor.

Kaynak: Silicon Valley Bank-Startup Outlook 2013