Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

4 Mart 2014 Salı

Melek yatırım iki sırrı: Girişimci ve zamanlama

Keiretsu Forum Türkiye üyelerinden başarılı işadamı Aydonat Atasever, tecrübeli bir melek yatırımcı olarak bülten için görüşlerini paylaştı. “Girişimcinin gözlerinde göreceğiniz ışık, benim için en büyük önemi taşır” ifadelerini kullanan Atasever, Keiretsu Forum’un dünya Keiretsu ofisleri ve yatırımcılarıyla diyalog kurmaya imkan vermesinin ve girişimcilere yatırım yapma olanağı tanıyor olmasının büyük bir fayda sunduğunun altını çizdi. 
Türkiye’de Melek Yatırımcılık yeni olsa da dünyada uzun süredir uygulanan bir model. Türkiye’ye neden bu denli geç girdiğine inanıyorsunuz?

Bence melek yatırımcılığın oluşması için öncelikle ölçeklenebilir projelerin oluşabileceği piyasa şartlarının hazır olması gerekliydi. Bankacılık sektörünün gelişmesi, internet kullanımının yaygınlaşması, kredi kartı penetrasyonun artması gibi. Türkiye'de konvansiyel ticareti devam ettiren 80’ler kuşağının, ticari hayatın dinamiklerinin değişmesi ile 90’lı yıllarda üniversiteden mezun olan girişimciler tarafından, farklı teknolojik faydaları da kullanarak çok güzel projeler ortaya koymaya başlamaları ticaret hayatını değiştirdi. Bildiğiniz gibi yurt dışında da melek yatırımcılığın başlangıcı 80’li yılların sonunda olmuştur.

Batılı ülkelerdekileri yatırımcılarla Türk melek yatırımcıları kıyasladığınızda fark görüyor musunuz?

Türk melek yatırımcıları yapacakları yatırımda, projenin gelişmişlik derecesine ve gelir modeline, girişimciye oranla daha fazla önem gösteriyorlar. Melek yatırımcılığın temelinde girişimcinin gözlerinde göreceğiniz ışığın önemi, benim gözümde büyük öncelik taşır. Yurt dışında girişimci profili önemli bir yer kaplamaktadır.

Siz de internetteki yaratıcı projelerinizle iş hayatında başarılı oldunuz. Başarılı bir yatırımınızı paylaşabilir misiniz? İyi bir yatırımın temelinde zamanlama, özgün fikir ve yaratıcılığın etkileri nasıldır?

Ben Türkiye'deki belki de en şanslı melek yatırımcı profilinden bir tanesiyim. Türk internetinde başarılı olmuş ve en büyük çıkışı gerçekleştiren GittiGidiyor projesinin ilk melek yatırımcısıyım. Bunda tabii ki projeyi kurgulayan Burak Di̇vanlıoğlu ve Serkan Borançılı'nın üniversite yıllarından yakın arkadaşlarım olması, onların ne kadar başarılı olabileceklerini çok kolay bir şekilde görebilmemi sağladı. Söylediğim gibi girişimci en önemli unsur. Sonra zamanlama projenin başarılı olmasında bence ikinci etken. Henüz piyasa veya kullanıcı şartlarının hazır olmadığı çok özgün bir proje veya fikrin zaman içerisinde kaybolup gittiğini çok yaşadık. Özgün fikir olayı benim için en son gelebilecek etken.

BİR KOLTUĞA 5 KARPUZ SIĞDIRMAYIN

Türkiye’de genç nesil yeni girişimlere imza atıyor. Siz tecrübeli bir girişimci olarak, genç girişimcilere hangi önerilerde bulunursunuz?

Her şeyden önce kendilerine inandıkları tek bir projeye konsantre olarak çalışmaları gerektiğini söylemek istiyorum. Bugün gençlerimizin hepsi pırlanta gibi ve her gün yeni bir fikir yaratacak potansiyele sahipler. Onun için karar verdikleri projede azim ile konsantre olarak, bir koltuğa 5 karpuz sığdırmaya çalışmadan ilerlemeleri gerektiğini söylemek istiyorum. En önemli ikinci konu ise sabır. Yapacakları projeyi, asla tek seferde çıkarıp büyük vole vurma amacı ile kurmamaları gerekir. Azim ile uzun süreli başarılı olmak için geliştirecekleri işleri, eğer gerekli olursa bir gün satış yoluna girebilir. Ancak her başarılı iş modeli zaten eninde sonunda para kazanır hale gelecektir.

Melek yatırımcılar bir girişime destek verirken nelere dikkat etmelidir?

Girişimci, girişimci ve girişimci. Benim bugün hem keyif aldığım hem de çok daha büyüyeceğine inandığım Türkiye'nin en önemli “intelligent email marketing” dalında Setrow.com adında bir yatırımım var. Bu yatırımı yapmadan önce projenin girişimcisi ile başka bir projesi için görüşmüştük. Projesini beğenmemiş fakat kendisinin azmine, çalışkanlığına ve farklı bakabilen görüşlerine hayran olmuştum. Uzun süre ilişkimizi koparmadık, görüştük fikirlerimizi paylaştık ve bir gün bana başka bir proje fikri ile geldiği zaman “Budur” demiştim. Bence girişimci benim melek yatırımcılık tarafımda yüzde 60 en önemli unsur.

Keiretsu Forum bünyesinde birçok farklı ve inovatif yatırımcı var. Bu kişiler yeni ve çok kimsenin bilmediği alanlara yatırım yapıyor. Bu tür inovatif işlere Keiretsu Forum’un ne tür katkıları oluyor?

Keiretsu Forum benim için uzmanlık alanımın dışında farklı birçok iş dalında, girişimciler ile tanışmamı ve benim dünyamın dışı ile irtibat kurmamı sağlıyor. En büyük faydası ise diğer dünya Keiretsu ofisleri ve yatırımcıları ile devamlı diyalog kurabiliyor olmamız. Hatta beraber gerek buradaki gerekse yurt dışındaki girişimcilere yatırım yapma olanağı tanınıyor olması.

Siz girişimlerde bulunduğunuzda ne tür zorluklarla karşılaştınız?

Ben girişimcilere projelerinde sadece finansal yatırımcı olarak değil, kendi tecrübelerim doğrultusunda yardımcı olmayı da çok seviyorum. Bazı girişimciler bunların dozunu ayarlayamayıp beklenti çıtasını çok yukarıya çektiği zaman bu zorluk yaratabiliyor.

İlk girişimi yaptığınızda yanında Keiretsu Forum olsaydı bugün çok daha farklı bir konumda mı olurdunuz? Keiretsu Forum o dönemde olsaydı neler değişirdi?

Bence Keiretsu benim ilk melek yatırımcılığa başladığım dönemde olsaydı, şu anda belki piyasada bildiğimiz başarılı projelerin çoğunda küçük ortak olarak bulunuyor olurdum. Keiretsu organizasyonu bizler gibi yoğun iş temposunda çalışan kişiler adına profesyonel akıllı bir çalışanımız. Yatırım yapılacak projelerin arama araştırma profesyoneli. Ayrıca o dönemde girişimciler de yatırımcılara ulaşma imkânı bulamıyordu. Onun için sadece arkadaş aile destekleri ile ayakta kalmaya çalışıyor bazı başarılı olabilecek projeler bile finans eksikliği sebebiyle kaybolup gidiyordu. Keiretsu bunlara da kolayca çözüm olabilirdi.

Aydonat Atasever
Keiretsu Forum Türkiye
Yönetim Kurulu Başkan Vekili