Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

11 Şubat 2014 Salı

Kadınlar ve yüksek lisans ön planda


Hazine 2013 yılında 154 kişiye “melek yatırımcı” lisansı verirken iki kurumu da Bireysel Katılım Yatırımcısı ağına dahil etti. Hazine’den yapılan açıklamada “melek yatırımcı” lisansı almak için 101 kişinin sırada beklediği ifade edildi. Haziran 2013 tarihinde devreye giren “Bireysel Katılımcı Yatırımcısı” (BKY) sistemine lisan için 255 başvuru yapılırken lisans alanların yüzde 10’da kadınlar oluştu.

Hazine tarafından yapılan ankete göre, en fazla lisans başvurusu yüzde 76 ile İstanbul’da yapılırken başvuranların yüzde 41’inde “tecrübeli”, yüzde 35’inde “servet sahibi” ve yüzde 24’ünde de “yüksek gelire sahip” kriterlerinin bulunduğu görülüyor.

Başvuranların eğitim durumuna baktığımızda ise yüksek lisans mezunu olanların yüzde 44 ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Lisans mezunu olanların oranın yüzde 42 ve doktora mezunu olanların oranın ise yüzde 10 olduğu gözlemleniyor.





Lisans başvurusu yapanların meslek gruplarına göre dağılımına göz attığımızda ilk sırada yüzde 49 ile yer alan mühendisleri yüzde 25 ile işletmecilerin, yüzde 12 ile de ekonomistlerin takip ettiğini görüyoruz. Lisans başvurusu yapanların yüzde 28’i Genel Müdür/Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunda çalışırken, yüzde 18’i Yatırımcı-Şirket Ortağı, yüzde 15’i Yönetim Kurulu Üyesi ve yüzde 14’ü de Yönetim Kurulu Başkanı olarak halen görev yapıyor. Başvuranların önemli bir çoğunluğunun 35-60 yaş aralığında olduğu gözlemlenirken 30 yaş altındaki ve 60 yaş üzerindekilerin başvuranlarının sınırlı kaldığı görülüyor.





Vergi teşviki en önemli faktör



Melek Yatırım yapma nedenlerin başında yüzde 32 ile “Maddi-Manevi Destek” yer alıyor. “Büyüme Potansiyeli-Yüksek Getiri” yüzde 30 ile ikinci sırada yer alırken Yenilikçi İş “Fırsatı-Manevi Destek” yüzde 24 ve “Alternatif Yatırım Olanaklarını Değerlendirme” yüzde 14 ile daha sonra geliyor. Başvurularda vergi teşvikinin ise yüzde 84 oranında etkili olduğu görülüyor.




En çok talep E-ticarete


Yapılan yatırımların yüzde 80’i İstanbul’dan olurken mevcut yatırımların yüzde 83’ü “E-Ticaret” sektöründe gerçekleşmiş bulunuyor. Geri kalan yüzde 17 oranındaki yatırım ise “Yazılım ve Uygulama Geliştirme” alanındaki işlerden oluşuyor.